2008-01-26

„Du žmonės su spinta“ (Dwaj ludzie z szafa , R. Polanski, 1958, 15 min)

Du žmonės su spinta - liūdnai pagarsėjusio lenkų režisieriaus Romano Polanskio ankstyvosios kūrybos šedevras. Pamenu, kuomet su Evelina prieš porą metų lankėmės Lenkų kino savaitės „Trumpai tariant. Naktinio kino ir muzikos seanse“, tai bent jau man šitas trumpulis paliko didžiausią įspūdį. Keletą dienų po to kreizėjau :)

Nespalvotas ir nebylus filmas pasakoja apie du gėjus (ar bent jau keistuolius), iš už jūrų marių atvykstančius gyventi į nežinomą šalį su... spinta. Tampo jie tą spintą (ko gero tiesiog mantos simbolį) visą filmą, ieškodami kur apsigyventi. O apsigyventi nėra taip paprasta, kaip norėtųsi - sutinkami žmonės toli gražu nėra nei malonūs, nei paslaugūs, nei tolerantiški.
Absurdiška; šie du atvykėliai kitiems filmo veikėjams atrodo ko gero baisesni už badą ir marą. Filme keletą kartų rodomos visai šalia vykdomos vagystės ir žmogžudystės, bet Bū! Du žmonės su spinta yra keisti ir nėra čia jiems vietos.

Daugiau nesiplečiant, youtubėje rastas filmas, kad patys įvertintumėt. 15 min trukmė padalinta perpus, be to, filme grojanti puiki K. Komedos muzikėlė kiek pažengus į priekį toliau nuo vaizdo, bet gal labai netrukdys žiūrėti:

1 dalis



2 dalis

Komentarų nėra: