2008-02-15

Pilnametražiai (vasaris, 1 dalis)

Nauja, pas awx nužiūrėta rubrikėlė. Nieko ypatingo - tikrai nepretenduoju į kino kritikus, bet kad jau pažiūriu tų filmų nemažai, tai gal visai verta raštelt keletą žodžių apie juos.
Tai toli gražu nebus vien tik naujų filmų apžvalgėlė. Khe-khem:

02-01. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Rumunų drama, surinkusi melejonus apdovanojimų ir nominacijų. Golden globe, Golden palm, César, European Film Award, Hollywood World Award etc. Už ką? Velniažin. Gal už tai, kad, pvz., aš šį filmą apie abortą žiūrėjau su savo kūdikiu pašonėj ir buvo toks noras pagr. veikėjoms surėkt „dūros, ką darot“.
Labai toks buitiškas, link dokumentikos, kartais įtemptas ir smarkiai įtraukiantis (pvz., kai viena iš merginų lakstė su nebegyvu vaisium tašelėj po miestą), auuteeeentiiškas. Tai dažniausiai patinka visokių žiuri nariams. IMDB User Rating: 8.1/10 (7,373 votes)
02-02. Dogville. Lars von Trier, Nicole Kidman. Ech, kaip snobiška. Nebaigiau žiūrėt. Filmo trukmė - beveik trys valandos. Dialogai nuobodūs, su kažkokiu perdėtu Kidman herojės gerumu. Erzina patetika. Ne, mielieji, filmui nepakanka tik originalaus pateikimo (veiksmas vyksta kaip teatre - minimalios dekoracijos, nėra namų, nėra gamtos, daug ką reikia įsivaizduoti). Bet kaip jau minėjau, nebaigiau žiūrėt, tai gal kažką praradau. IMDB User Rating: 7.9/10 (32,957 votes)
02-03. Philadelphia. „I have AIDS“, sako Tomas Hanksas Denzeliui Washingtonui ir prašo, kad šis jam padėtų laimėti bylą prieš galingą advokatų kontorą, kuri „neteisėtai, dėl AIDS, o ne dėl kažkokio ten pamesto ieškinio“ atleido Hanksą iš darbo. O tada jau prasideda - vienas tų filmų, kurių pusė veiksmo praeina teismo salėj. Ir vienas iš tų šviečiamųjų-socialinių-tam laikotarpiui aktualių, kuriuos Holivudas mėgsta karts nuo karto paleist į eterį. Rezultatas - pora Oskarų. 7/10. IMDB User Rating: 7.5/10 (34,432 votes)
02-04 Michael Clayton. O kodėl G. Clooney herojus išlipo iš automobilio prieš jam sprogstant? IMDB User Rating: 7.7/10 (13,917 votes)
02-05 Scoop. Woody Allenas man yra mistika. Jis toks visų mylimas, tiek filmų prikepęs, o aš gal tik porą tematęs. Ir nemanau, kad „Scoop“ paskatins žiūrėti daugiau. Komedija, kaip komedija. Poros vietų nenuspėjau, bet tai ką dabar. 6/10. IMDB User Rating: 6.8/10 (16,474 votes)
02-06 Scarface. O, gangsteriai. Iš pradžių pinigai, po to - valdžia, o tada jau ir moterys (pvz., M. Pfeiffer).
Tony Montana (Al Pacino), „politinis pabėgėlis“ iš Kubos, pinigėlius, valdžią ir moterį gauna stebėtinai greitai. Nors filmas ir ilgas (~2:40), tas staigus kopimas karjeros laiptais mafijoj truputį įtartinas, bet atleistinas - Al Pacino čia suvaidino true žvėrį be jokių skrupulų. Dar įtartina ir nelabai tikra tai, kad jis, jau bosu tapęs, užsiiminėjo visokiais niekučiais, lyg tą už jį padaryti galinčios chebros aplink maža būtų. Gal nepasitikėjo niekuo? Tai jau tikrai. Visumoj - gerai. Paskutinės scenos „bajavykiškos“, bet įtikinančios. 8/10 + klausimas, kodėl nemačiau šito filmo anksčiau :) IMBD User Rating: 8.1/10 (88,146 votes)
02-07 The kite runner. Dar vienas auteeentiškas. Patiko tai, kad skirtingai nei „Scarface“, veikėjai čia kalbėjo savo kalbomis. Na, įsivaizduokit „Scarface“ sceną - sėdi trys imigrantai iš Kubos virtuvėlėj; motina, sūnus ir dukra ir kalbasi tarpusavy angliškai, och.
Dar labai patiko „aitvarų peštynių“ pateikimas. Gražiai nufilmuota. Be to, filme daug skanių dialogų, frazių. Tipo, kalbasi du berniukai. Pirmas: „O kodėl jis nužudė savo žmoną?“, antras: „Tam, kad pravirktų. Kiekviena jo ašara, tai deimantas, jis norėjo tapti turtingu“. Pirmas: „O jis negalėjo tiesiog pauostyti svogūną?“.
Daugelis matę „Persepolį“ dažnai mini pažintį su tolimos šalies kultūra, gyvenimo būdu. „The kite runner“ šiuos dalykus atspindi geriau, nes čia nėra tokio ryškaus personažo, nustelbiančio tą kultūrą, kaip kad Marjane „Persepolyje“ :P 7/10. IMDB User Rating: 7.9/10 (4,349 votes)
02-08 In the valley of Elah. Holivūdščina. Hank'as (Tommy Lee Jones) čia labai protingas, kaip ir dauguma amerikiečių. Jo sūnus, tarnaujantis kariuomenėje, dingsta. Po kelių dienų randamas sunkiai atpažįstamas lavonas ir tada tėvas pradeda kaltųjų paieškas. Viską žinodamas geriau (jis labai protingas gi), nei dauguma detektyvų, Hank'as po truputį artėja prie tiesos. Filmas baigiasi Amerikos vėliava „aukštyn kojom“. Čia tam, kad būtų kas nors originalaus. 6/10. IMDB User Rating: 7.7/10 (4,308 votes)
02-09 Hairspray. Miuziklas, kurio veiksmas šešiasdešimtuosiuose + Travolta, vaidinantis moterį. Kas gali būti baisiau? Juokauju. Iš tikrųjų tai labai smagiai susižiūrėjo. Net nustebau, nes tikrai nesu miuziklų fanas. Dainuoti čia moka visi, Travoltos kai kas, pirštais nerodysiu, neatpažino pusę filmo, so - okėj. Aišku, nei pabaiga čia per daug stebina, nei kažkokios intrigos būta, bet gi - miuziklas. 7/10. IMDB User Rating: 7.6/10 (24,779 votes)
02-10 Pertrauka.
02-11 Katyn. Kažkaip pastaruoju metu kliūna ruseliams. Tiek jau minėtame „The the kite runner“ už Afganistaną, tiek, tarkim, čia už WWII. Bet jiems turbūt dzin - uždraus filmą, jei ką, ir nėra problemos.
Pats „Katyn“ žiūrėjosi sunkiai. Na ką aš, nebuvęs toj Katynėj-žudynėj, spėliosiu - fašistai ar našistai tuos 12000 lenkų sušaudė? Nemėgstu spėlioti. O dar tas neišbaigtas fragmentiškumas, siužeto šokinėjimas. Manau, paskubėta šį filmą paleisti į eterį. IMDB User Rating: 7.2/10 (584 votes)
02-12 Lars and the real girl. Seniai šito laukiau. Ryanas Goslingas užsirekomendavo savo žydo-skino vaidmeniu believeryje. Po to sekė United States of Leland, Half Nelson, Fracture ir vis geresnį įspūdžiai.
Šįkart Goslingas - miestelėnų mylimas atsiskyrėlis Larsas. Aplinkiniai nesupranta, kodėl jis vis dar be merginos ir tiesiai šviesiai klausia: are u gay? Kadangi Larsas not gay, tai vienądien į namus parsiveda merginą. Nekalbią, ramią, gražią, plastikinę. Na, tokią, kokios parduotuvių vitrinose būna.
Nežinau, kiek balų duočiau šiam filmui, jei ne Goslingas. 6/10? Gal daugiau, nes pakikenti tikrai buvo iš ko, net jei tai - juokas pro ašaras. O ir šiaip labai miela žiūrėti, kaip miestelio gyventojai palaiko Larsą ir jo keistoką draugę. Kai kurie netgi per daug įsijaučia: prausia manekenę vonioje, perrenginėja, sušukuoja, atsiradus „šeimyniniams barniams“ užstoja ją, o ne Larsą. Žodžiu, scenarijus nominuotas Oskarui. IMDB User Rating: 8.2/10 (3,578 votes)
02-13 Charlie Bartlett. Čia yra puikus pavyzdys, kaip galima apsišauti, filmą renkantis pagal IMDB rate'ą. Arba man tiesiog nebeaktualūs paauglių išgyvenimai. Pagrindinis filmo personažas žiauriai užknisa. Nulis charizmos. User Rating: 7.8/10 (1,133 votes)
02-14 Ratatouille. Atsipalaidavimui - niam, niam. Visą filmą prakikenau iš to piktojo mažojo personažo (virtuvės šefo), kurį Šapranauskas įgarsino. Bet tik atsipalaidavimui - nes nei Walt Disney, nei Pixar studios tikrai nėra ta animacija, kuri man labiausiai patiktų. User Rating: 8.3/10 (59,015 votes)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

maiklas kleitonas islipa is masinos del pamatyto vaizdo kury mate savo nuzudyto draugo knygoj, arkliukai ant kalvos.nzn retorinis tavo klausimas ar ne ? :)

septyni rašė...

Neretorinis, ačiū :) Nors galėtų būti ir retorinis dėl tokių holybajeriukų :/